Lanterne

Lanterner er et veldig vanlig syn langs norskekysten, og er ment for nærnavigasjon.

Lanternen er montert på toppen av en stang, som gir et klart og rent rødt, grønt eller hvitt lys.

Legg merke til at det under lanterna er det montert en kjegle med et nummer. Om natten er kjegla svakt opplyst med gult lys.

Kjegla har en refleks i samme farge som lanternen, og har påmontert et nummer på hver side av kjegla. Nummeret er likt med de to siste sifrene i fyrlistenummeret. Partall på babord (rød) side, og oddetall på styrbord (grønn) side i seilingsleias hovedretning.

Plassering og navigasjon

Følger du leias hovedretning, vil du ha grønne lanterner på styrbord, og røde lanterner på babord.

Dersom du seiler mot leias hovedretning blir det motsatt.

På nye lanterner "peker" lanternen mot trygt farvann. Over kan du se hvordan dette vil se ut i praksis. Legg merke til at leias hovedretning er motsatt av veien båten beveger seg (pilen).

Lyskarakteristikk

Lyskaraktestikken til lanternen er ofte oppgitt på kartet. Lyskarakteristikken forteller deg hvordan lanternen blinker, fargen på lyset osv.

Hvordan lese lyskarakteristikken:

FI(1): Gruppeblink med ett blink i gruppen.

G: Grønt lys

5s: Perioden det tar å vise en hel sekven av lys og mørke.

3m: Lysets høyde over havet i meter.

2.1M: Lysets lysvidde i nautiske mil.

Over ser du hvordan denne lykten kan se ut i virkeligheten.

Mange lanterner er utstyrt med indirekte lys. Disse er markert på sjøkartet med merket under (Gult merke som ligner en "vifte").

Lanterner med indirekte belysning er ment for nærnavigasjon, det vil si at du har fullt utbytte av installasjonen når du er i nærheten av den, og ikke befinner deg mange nautiske mil borte.

Bilder:


Sjømerker.no - En side fra Båtappen

Sjømerker.no er levert av Båtappen. Båtappen gir deg alt du trenger for å bestå båtførerprøven. Du får tilgang til e-læring, oppgaver, navigasjon, sjømerker, sjøkartene og ikke minst eksamen!

2025 CRETIVE AS